reklama

Ako je možné, že Nemecká až Austrálska potravina býva lacnejšia ako Slovenská ?

Skúsim prelomiť bariéru nesprávnych interpretácií o tom, že NAŠE potraviny predsa musia byť lacnejšie nakoľko máme najnižšiu cenu práce. Celý článok vznikol za obrovskej pomoci a na podnet jedného môjho priateľa a kolegu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)

Najskôr základný mýtus. 

Slovenský pracovník vo výrobe potravín zarába 500, Nemecký 2000ako je to možné, že potraviny v Nemecku sú lacnejšie ako na Slovensku - toto je absolútna pravda, ale iba cena práce nemá tak zásadný vplyv na výslednú cenu potraviny ako by sa zdalo, vysvetlenie nižšie.

Nemecké, Francúzske, Anglické potraviny vedia byt lacnejšie vyrobené ako na Slovensku a dokonca je bežné, že v Austrálii vyrobené komodity/potraviny sú vrátane lodnej prepravy cez pol sveta lacnejšie ako tie, ktoré boli vyrobené v Bratislave, Košiciach alebo aj v Hornej Dolnej, kde sú náklady na mzdy na hranici minima.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Príklad jogurt 

  • náklady na výrobu jogurtu tvoria surovina: mlieko, smotana, cukor, džem, stabilizátory, piškóty, cereálie, kultúry, atď 

  • náklady na obal: viečko, kelímok, kartón, fólia, paleta, lepiaca páska, atrament do tlačiarne, nálepky, štítky.

  • energie v závode: elektrina, plyn, voda, kúrenie, chladenie.

  • ostatné režijné náklady v závode

  • doprava: auta, leasing, oleje, opravy, poistky 

  • neposlednom rade mzdy a odvody kde patria všetci od robotníka po riaditeľa

  • okrem tohto sú stovky ďalších položiek, ktoré vstupujú do účtovníctva a tvoria oprávnené, čiže výrobné náklady

  • dph

Pokračujeme v príklade :

Bežná mliekáreň niekde v strede Slovenska ktorá dodáva svoje výrobky do regiónu stredného Slovenska. Potencionálny trh predstavuje 1,5 mil Slovákov (počet je čisto hypotetický) a export žiadny.

Spracujú 10 000 L mlieka denne, suroviny ako cukor alebo džemy kupujú podľa objemu výroby v rádovo v 10 kg baleniach, obaly v stovkách. Tento istý vzorec je potrebné aplikovať na všetky oprávnené druhy výrobných nákladov. Tiež si určíme rozsah miezd od robotníka na cca 500 Eur až po mzdu riaditeľa cca 3500 Eur/mesačne

Nemecko

Bežná veľká mliekáreň, zásobuje Nemecko a vyrába aj pre okolité krajiny - dodáva na EU trh ktorý predstavuje 300 miliónov obyvateľov v EU a 200 mil. mimo EU a to si dovolím tvrdiť, že takáto mliekáreň nie je žiadna utópia ale bežná potravinárska fabrika na európskej alebo svetovej úrovni, ktorých sú, v každom odvetví výroby potravín, stovky a veľa som ich osobne videl a navštívil.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Robotník zarába 2500 Eur a riaditeľ asi 40 a predstavte si, že ich jogurt je lacnejší ako ten náš.

Po prepočítaní všetkých nákladov, ktoré vo finále ovplyvňujú výrobnú cenu jedného jogurtu, sú ich mzdové náklady v % výrobnej ceny rovnaké alebo dokonca nižšie ako tie naše. Ako je to možné ? Veľmi jednoducho. Všetko nakupujú vo veľkých množstvách a tým pádom za diametrálne rozličné nákupné ceny. Neveríte ?

Počítajte som mnou iba jeden z tisícky príkladov

Cena kartónových prepravných preložiek s tlačou, v ktorej sa hotové jogurty prepravujú z mliekárne do obchodu a tam sa po vyložení vyhodia tak cena za 250 ks predstavuje 9,5 Eur (0,038 Eur/ks) ale ak ich kúpite jednorazovo 2 500 000 ks tak sa cena mení na 0,72 Eur za 100 ks (0,0072 Eur/ks) vidíte ten X násobný rozdiel ?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Mzdové náklady na výrobu jogurtu predstavujú asi 1,5 až 2,1% z celkových výrobných nákladov. Všetky ostatné náklady tvoria 97-98,5 % z výrobnej ceny presne ako u nás tak aj v Nemecku.

Tak si skúste spočítať tých "ostatných" 97 % nákladov na jednotlivé položky a prídete na to, že porovnateľný jogurt typom, konzistenciou, zložením vyrobený v Nemecku alebo kľudne aj v Austrálii, môže byť skutočne lacnejší ako ten vyrobený na Slovensku aj napriek tomu, že fakt, ktorý veľa ľudí pokladá za kľúčový,že lacná pracovná sila na Slovensku je zárukou nízkej výrobnej ceny potraviny, nie je pravda. Kľúčový fakt ale musí byť splnený a to je ten, že vyrábajú 10-100 násobky objemov ako naše fabriky.

Martin Ondráš

Martin Ondráš

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  164
  •  | 
  • Páči sa:  320x

Viac ako 20 rokov sa aktívne venujem potravinovej bezpečnosti, kvalite potravín a potravinovému právu. Nie len na úrovni SR, ale aj v rámci krajín V4. Som presvedčený, že spotrebiteľ má byť informovaný a nie klamaný. Zoznam autorových rubrík:  SpoločnosťSúkromné

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu