reklama

Kontrola kvality potravín - klamstvá a demagógia

Včerajšia tlačová beseda ministerky Matečnej je konečný dôkaz jej absolútnej neodbornosti. Podľa hesla prikazujem, čo som zakázal a zakazujem, čo som prikázal, prezentovala výsledky kontroly kvality potravín

Písmo: A- | A+
Diskusia  (11)

Minister Jahňátek (SMER) geniálne vymyslel fenomén tlačových besied, na ktorých veselo ale hlavne jednostranne, zverejňoval výsledky, ešte neuzatvorených a neprávoplatných kontrol a vytvoril hitparádu akože vinníkov. Včerajšia tlačová beseda, ktorú organizovalo ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (PRaRV), pod vedením expertky na všetko Matečnej (SNS) je úbohé, ale hlavne smiešne divadlo, ktoré má odviesť pozornosť od skutočných a hlavne neriešených problémov.

Pred tým ako sa pokúsim detailne vysvetliť aroganciu a neschopnosť MPaRV na čele s jej ministerkou, dovolím si malé odbočenie.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

8.2.2018 som napísal blog o skutočnej potravinárskej kóme a o absolútnej nečinnosti zodpovedných orgánov (https://martinondras.blog.sme.sk/c/475830/potravinarska-koma-je-este-mozne-zmrtvychvstanie.html) a samozrejme do diskusie sa zapojilo aj MPaRV. Okrem toho, že ma označilo za človeka s neaktuálnymi informáciami a začali spochybňovať moju odbornosť, oznámili mi, že tlačovky ako organizoval prof.Jahňátek sa už dávno nedejú. No neviem o čom bola teda táto tlačovka...

Ale skúsim pekne po poriadku :

Dozvedeli sme sa, že:

  • už nie je už najväčší problém predaj tovaru po dobe spotreby (DS) a dobe minimálnej trvanlivosti (DMT) ale máme veľký problém s označovaním tovaru a to hlavne s ovocím a zeleninou.

Prepáčte pani ministerka, ale ak je pravda, že nám predaj tovaru po DS a DMT klesá, je to dôvod na oslavu a nie na tlačovku o konci sveta. Možno by stálo za to, porovnať účely úradnej kontroly potravín za rovnaké obdobie predošlého roku a sledovaného roku a hneď by nám to ozrejmilo, prečo nám jeden problém klesá a druhý stúpa. Tieto porovnávania sú iba úbohá hra s číslami a ich interpretáciou, ktorú novinárom jednoducho nemá kto v čase tlačovej besedy riadne vysvetliť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
  • vznikol fenomén nesprávneho označovania potravín, hlavne krajina pôvodu a to v komodite ovocia a zeleniny. Používali sa silné slová. Skontrolovali sa sklady ale aj farmári a čuduj sa svete, načo moji rádcové prišli ? Že osadená alebo osiata plocha našich prvo výrobcov nekorešponduje s objemami ich predaja.

Prepáčte pani ministerka, ale asi ste skutočne posledných pár rokov spali. Vykazujete to v každom oficiálnom dokumente z dielne Vami riadeného ministerstva, že rastlinná a špecializovaná rastlinná a ovocinárska výroba jednoducho nepokrýva ani 30% našej spotreby. Takže čo podľa Vás má ten prvo výrobca urobiť ? On totiž musí dodávať celý rok a nie len mesiac po vlastnom zbere. On totiž musí dodávať stabilne a nie sezónne. To by sme sa vrátili tak 30 rokov dozadu a pamätníci určite s úsmevom spomínajú ako vyzerali obchody ovocia a zeleniny. Toto je presne Váš model. Žiadna stratégia, žiadne zabezpečenie prvovýroby a až následne tlak na zníženie dovozu a výrazné zastúpenie domácej produkcie na pultoch obchodov. Pán generálny má pravdu, melóny boli na pultoch a pri tom ešte nemali v našich podmienkach zberovú zrelosť. No a ? Veď práve o tom je otvorený trh a základný princíp otvoreného obchodu Európskej únie, ktorá ak ste zabudli, posiela tie nešťastné EÚ fondy, ktoré ste stále nedokázali vysvetliť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
  • všetci klamú a podvádzajú v označovaní krajiny pôvodu. Bude voči nim tvrdý postih. Pozitívne vnímate, že sami obchodné reťazce si chodia kontrolovať dodávateľov a dohodli ste s nimi, že tých čo nesprávne označujú, obchodníci vyradia z dodávateľskej siete.

No tu už slovo prepáčte nemá opodstatnenie. Pani ministerka, Vy a pán Danko už mesiace avizujete tvrdý postih pre obchodníkov prostredníctvom zákona o neprimeraných podmienkach a asi skutočne trpíte syndrómom krátkodobej pamäte, lebo práve v tomto zákone tieto kontroly obchodníkom ZAKAZUJETE, ale to nestačí, Vy ZAKAZUJETE, v návrhu zákona, akýkoľvek postih alebo konanie od obchodníka k dodávateľovi na základe jeho vlastnej kontroly a teraz rozprávate o dohode že dodávateľ ktorý poruší zákon bude vylistovaný ? Veď Vy a Vaši spolupracovníci na tomto geniálnom ministerstve nie len že pripravíte absolútny právny nezmysel a protiústavný zákon, ale Vy dokonca iniciujete jeho porušovanie a obchádzanie a to v priamom prenose v tlačovej besede ? A to nehovorím o tom, že ani prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu a ani predsedníčka SAMO o ničom s Vami nediskutovali a nič nedohodli. Tak ako inak nazvať Vaše dnešné vystúpenie ak nie klamstvo a demagógia ?

SkryťVypnúť reklamu
reklama
  • Čo je to slovenská potravina ? Vymyslelo to presne Vaše ministerstvo vo Vyhláške o propagácii a marketingu poľnohospodárskych produktov a potravín.

Označenie slovenská potravina dostanú len tie výrobky, ktoré budú obsahovať 75 % domácich surovín a prísad z ich celkovej spotreby. Pridaná voda sa do tohto množstva nezapočítava. Navyše, všetky fázy výrobného procesu sa musia uskutočňovať na území SR.

Ale neboli by sme na Slovensku, keby vyhláška nepoznala aj výnimky : 

„Ak ide o potraviny, ktoré nemožno vyrábať bez surovín z dovozu, pretože tieto nemožno v Slovenskej republike dopestovať, získať alebo vyprodukovať v požadovanej kvalite a množstve, podiel domácich surovín a prísad v nich nemusí byť dodržaný,“ 

  • Pani ministerka, ak je zákon písaný v našom rodnom jazyku,tak nám obom musí byť zrejmé, že Slovenská potravina je v aktuálnom stave prvovýroby VŠETKO, čo sa vyrobí na území SR bez ohľadu na vstupné suroviny, nakoľko ich NEMOŽNO vyprodukovať v požadovanej KVALITE a MNOŽSTVE. Ak sa majorita činností vykonáva na územi SR, tak aj také zvláštne ovocie ako balený banán, je podľa zákona, ktorého je autor Vaše ministerstvo, Slovenský. Tu sa triedil, tu dozrieval,tu sa balil. V Equadore sa len zbieral.

Je trestuhodné, že saláma, ktorá sa vyrobí zo španielskeho mäsa sa beztrestne môže označiť ako "slovenský" výrobok, ale melón červený bude stále melón červený, či bude pri ňom papierik o krajine pôvodu Maďarsko, Čechy, Slovensko, Poľsko, alebo tam bude Absurdistan ako krajina pôvodu a toto ideme postihovať a verejne pranierovať a dokonca zatvárať firmy a tlakom ich delistovať ?

Ale za najväčší odborný bon mot považujem vyhlásenie ministerky, že naše ošípané sú zdravšie, bezpečnejšie a kvalitnejšie, lebo sa nenašli stopy antibiotík. Tu už musí zastať rozum nie len mne, ale aj každému študentovi veterinárskeho lekárstva. Čo už vice premiérka dokáže povedať a ako dokáže interpretovať výsledky laboratórnych testov, toto by asi závidel aj minister propagandy......

Želal by som Vám, aby Vám obchodníci a výrobcovia na jeden týždeň splnili Váš geniálny sen a vtedy by sa na plno prejavila Vaša absolútna neznalosť a neodbornosť. Želal by som Vám, ale nie slovenskému spotrebiteľovi, aby na jeden týždeň v roku boli vo všetkých obchodoch len skutočne slovenské ovocie a zelenina, len slovenské bravčové a hovädzie,len slovenská hydina a ryby, len slovenské mliečne výrobky, len slovenské mlieko a maslo, len pečivo zo slovenskej pšenice a múky a len všetko to, čo tak detinsky obhajujete a o existencii čoho v dostatočnom objeme a kvalite pochybuje celá odborná obec.....

Potravinárske výrobne by do hodiny museli zastaviť linky, obchody by boli prázdne, presne tak isto ako sú prázdne Vaše tlačové besedy na tému výsledky kontrol potravín,ale neboli by ani tlačové besedy,lebo nebude čo kontrolovať......

Jedna ZÁSADNÁ poznámka : Označenie krajiny pôvodu komodity ovocia a zeleniny je len administratívna povinnosť a už by ste mohli pochopiť, že nijakým spôsobom neovplyvňuje vlastnosti ani kvalitu predmetného tovaru. Ak by ste spochybňovali cukornatosť, podiel štavy, farbu, chuť, vôňu, pochopím to a prvý Vám budem tlieskať. Vyrobiť kauzu z Vami vymyslenej administratívnej povinnosti a týmto zahmlievať Vaše otvorené rany a problémy, to už chce skutočne žalúdok.

Ale nie potravinára, na to je moc citlivý....

Martin Ondráš

Martin Ondráš

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  164
  •  | 
  • Páči sa:  320x

Viac ako 20 rokov sa aktívne venujem potravinovej bezpečnosti, kvalite potravín a potravinovému právu. Nie len na úrovni SR, ale aj v rámci krajín V4. Som presvedčený, že spotrebiteľ má byť informovaný a nie klamaný. Zoznam autorových rubrík:  SpoločnosťSúkromné

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu