Dvojaká kvalita, už nie len potravín

Autor: Martin Ondráš | 14.9.2018 o 9:30 | Karma článku: 4,28 | Prečítané:  1558x

Európa čelí mnohým problémom od divného podnikania USA, cez odchod Británie až po utečeneckú krízu, ale rieši sa zmena času a dvojaká kvalita už všetkého a nie len potravín.

Dnes som s úžasom pozeral spravodajstvo a dozvedel som sa, že dvojaká kvalita potravín už nie je najväčší problém, ale zistila sa "dvojakosť" skoro všade. Od chemického priemyslu, cez potraviny až po stavebníctvo. Teraz si odpustím súkromné komentáre na adresu EÚ a zameriam sa na skutočný dôvod tohto podivného cirkusu

  • Prirodzená diferencia vs úmyselné konanie

Vo všetkých svojich prednáškach alebo príspevkoch rád používam príklady a tak tomu bude aj teraz.

Máme sadenicu stromu Golden Delicious v počte 10 ks a z jedného zdroja. V náhodne vybratých krajinách EÚ tieto stromy vysadíme. V prvom roku úrody pozbierame úrodu a dáme jabĺčka na detailné analýzy. Na čo prídeme ? Prídeme na skutočnosť, že jabĺčka nie sú identické a ani nemajú rovnaké vlastnosti ani dokonca tie základné ako veľkosť, farba, cukornatosť, podiel vody a podobne. Hurá, máme výsledok analýzy a môžeme začať diskutovať, ktoré jabĺčko je to najlepšie. Absolútne budeme ignorovať fakt, že porovnávame niečo, čo sa porovnávať nedá. Finálne vlastnosti každého jedného jabĺčka totiž priamo závisia o.i. na : zložení pôdy ( rôzne v EÚ ) , závlahové a výživové podmienky ( rôzne v EÚ ) , spôsob starostlivosti a ošetrovania stromu ( rôzne v EÚ ) a takto by som mohol poukázať na mnoho ďalších vstupných faktoroch, ktoré priamo alebo nepriamo ovplyvňujú finálne vlastnosti jabĺčka. Toto ale budeme ignorovať a zabezpečíme, aby každý občan EÚ mal v obchode identické jabĺčka. Ako ? Nuž jednoducho. Poprieme základný princíp EÚ a múdri EÚ poslanci rozhodnú, ktoré jabĺčko je najlepšie. To jabĺčko bude etalón pre porovnávanie a všetko čo sa bude odlišovať bude nekvalitné. 

  • Toto je tak amatérsky nezmysel, že sa tým môže zaoberať skutočne len EÚ. Možno po niekoľkých nesprávnych rozhodnutiach, možno po likvidácii všetkého, čo nie je nemecké alebo francúzske, sa raz príde na to, že tie jabĺčka, ktoré niekto vyhodnotil ako ideálne, nikomu nechutia. Ale to už nebude nikoho zaujímať, lebo všetky ostatné sady už dávno budú vyrúbané.

Od vzniku fenoménu "dvojakej" kvality, ktorého autorom je naša pani ministerka som poukazoval na to, že sú úmyselne nesprávne vyhodnocované výsledky testov. Ak totiž aktívna časť pracieho prášku identickej váhy, balenia a značky vzoriek obstaraných v rôznych krajinách EÚ vykazujú rôzne hodnoty s prihliadnutím na prípustnú odchýlku, ide o podvod resp uvedenia zákazníka v omyl, pričom ide o ÚMYSELNÉ konanie za účelom zisku. Toto sa dá riešiť v zmysle platnej legislatívy či na úrovni EÚ alebo na národných úrovniach bez nutnosti akejkoľvek zmeny legislatívy. Ale nič také sa nedeje.

  • Ani jeden mudrlant z EÚ a dokonca si dovolím tvrdiť, že ani z nášho MPaRV, kde skutočne máme expertov na všetko, nedokáže pri potravinách jednoznačne preukázať dvojakosť, nakoľko ide o rôzne výrobky. A to je zásadný rozdiel v tom čo sa snažím povedať. Ak je v Nemecku čokoláda a obsahuje 80% kakaa a je to uvedené na obale, je to v poriadku. Ak sa pod tou istou značkou predáva u nás a obsahuje 60% kakaa a na obale to je uvedené rovnako (rovnaká veľkosť písma, žiadne zatajovanie, údaj o % je na tom istom mieste a pod) ako na tej nemeckej, je to v poriadku a nejedná sa o žiadne dvojaké nezmysly, ale jedná sa o 2 rozdielne výrobky s rozdielnym zložením a nedajú sa porovnávať. Ak ale existuje prací prášok (ktorý ale nie je potravina), ktorého podiel účinnej látky (čiže základná a očakávaná vlastnosť výrobku) nie je riadne a výrazne označený na obale (otázka znie, prečo to zákonodarca nežiada) a pri výrobkoch rovnakej značky, váhy, typu a označenia sa testom preukáže výrazný rozdiel medzi účinnosťou, ide o PODVOD a úmyselné konanie za účelom nekalého dosiahnutia zisku a uvedenia zákazníka v omyl. A toto všetko EÚ právo aj národné legislatívy poznajú a vedia trestať, len netrestajú :-)

 

  • Jednotnosť - chorý liek na všetko s obrovským rizikom

Ak si odmyslím všetko, čo som vyššie popísal a nebudem sa viac venovať absolútnemu nezmyslu v tvrdeniach EÚ, zameriam sa na jediný možný spôsob, ako v rámci EÚ zabezpečiť jednotnosť. Vrátim sa k príkladu na jablkách. Určíme teda etalón. Jedno jablko bude spĺňať všetky kritériá. No šťastná to krajina. Tá totiž, ako jediná, bude vedieť teoreticky zabezpečiť pestovanie a dodávku jabĺčiek do celej EÚ a konečne bude splnený sen našej šéfky Agro rezortu a dnes už aj EÚ o jednotnosti pre každého zákazníka EÚ. Všetky budú rovnaké. Možno. Ak sa nezmení ani jeden vstup z toho obrovského množstva premenných, ktoré priamo vplývajú na výsledné vlastnosti. A teraz realita. Centralizácia agro sektoru je nebezpečná nie len pre riadenie tokov potravín, ale aj priamo pre zákazníka. Ak totiž máme 1000 sadov (10 krajín po 100 sadov), kde pestujeme rovnaké stromy, ale máme rozdielne vlastnosti jabĺčok, je to diverzifikácia rizika ktorej cena je práve tá rozdielnosť. Rozloženie rizika napríklad zničenia úrody živlom. Ak aj dôjde k živlu, odpadne možno 100 sadov (1 krajina), stále to je iba 10% z produkcie. Ak ale živel zničí sady v jednej krajine, presne v tej kde sa pestuje pre celú EÚ, výsledok bude ten, že nemáme ani tie rozdielne, ale ani tie jednotné jabĺčka. A čo ak dôjde k chybe ? Niekto namieša zlý postrek na stromy. V jabĺčkach budeme mať prekročené hodnoty povolených chemických látok a ? V normálnom režime by sme ich zlikvidovali a nahradili ostatnými. V tomto režime ich zlikvidujeme a nemáme čím nahradiť. No skutočne geniálne riadenie potravinového zásobovania obyvateľstva - inak základná povinnosť každého členského štátu ako aj EÚ ako celku.

  • V čom je ale tento "cirkus" skutočne nebezpečný ?

Predstavte si, že to niekto ozaj myslí vážne a začne pripravovať EÚ nariadenia o vlastnostiach všetkých výrobkov. Zrazu zistíme, že len Nemecký cement (iba príklad) je ten správny a len ten sa bude môcť používať na stavby v rámci EÚ, geniálne, ale len pre Nemecko, zbohom ekonomika ostatných krajín. A to nehovorím o tom, že objem pre celý EÚ trh, napríklad cementu, bude vedieť zabezpečiť len "najväčšia" fabrika alebo len vopred určené konzorcium fabrík a je vysoká pravdepodobnosť, nakoľko sa jedná o lukratívny obchod, že to bude jedna z najväčších krajín EÚ s najsilnejšou ekonomikou a asi nehovorím o krajinách typu Slovensko.

A tu nejde iba o cement, už zrazu ide o všetko. A skrýva sa to za silnými rečami o ochrane spotrebiteľa a jeho práve na identický tovar. Absolútne súhlasím. Ak má skupina ľudí rovnaké životné štandardy, ak má rovnaké až identické mzdy, lekársku starostlivosť, bývanie, školstvo, služby a podobne, nech má aj jednotné potraviny a všetky tovary.

Ak ale priznáme, že zloženie EÚ je práve o rôznosti národov, etník, skupín, chutí a vlastností a v neposlednom rade priznáme, že traktorista na Slovensku zarába 40% z platu traktoristu v Nemecku, nebude asi rovnaký zákazník.

Dovolím si poradiť celej EÚ, nech pokračuje v zjednocovaní. Ale všetkého. Nie len jednotné vlastnosti potravín. Hlavne rovnaké platy za rovnaké pozície, rovnaký životný štandard, rovnakú výkonnosť ekonomík, rovnaké náklady na život, rovnaké dôchodky a podobne. Ak toto bude jednotné, bude jednotný aj trh a aj zákazník. Výrobca a obchodník sa VŽDY prispôsobí zákazníkovi, či už to zákon prikáže alebo nie a ak bude zákazník ROVNAKÝ v celej EÚ, budú aj všetky výrobky a služby rovnaké.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Ako sa z mafiánov stávajú ctihodní občania

Mafiánom pomáhajú kontakty s políciou.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Fico bojuje o všetko, vrátil sa do formy

Šéf Smeru je späť, skúša starú formu.

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Súd podľa Fica

Fico svoj návrh nemyslí celkom vážne.


Už ste čítali?