Rizikové hovädzie mäso v školách a reštauráciách?

Autor: Martin Ondráš | 31.1.2019 o 12:39 | (upravené 1.2.2019 o 13:57) Karma článku: 10,06 | Prečítané:  8463x

Toto už je vážne. Zodpovední by sa mali začať modliť. Modliť, že sa nikomu nič nestane. Vykrikovať hlúposti trestné nie je. Ignorovať roky riziko, to už trestné je.

Dnes potvrdila Veterinárna správa, že "pochybné" mäso z medializovaného bitúnka v PL sa dostalo do škôl a reštaurácií. Nechcem byť zlý prorok, ale toto je zlé. Skutočne zlé.

Jedálne nemajú obrovské sklady ako výroba, nekupujú na dlhú dobu vopred. To isté reštaurácie. O to väčší problém to je.

Počítajte so mnou.

  • Toto je najpravdepodobnejší scenár tejto mega kauzy :

Nejaký deň trvalo, kým niekomu došla trpezlivosť a nahlásil to, čo sa deje v PL bitúnku, na úrady v PL. Nastúpila všade prítomná korupcia a nejak sa to zjavne ututlalo. Po nejakom čase asi niekomu v bitúnku prišlo zle z toho, čo sa tam deje a kontaktoval novinárov. Tiež to nejaký deň trvalo, kým sa podarilo novinárom zamestnať v bitúnku a natočiť reportáž. Potom to už išlo rýchlo. Medializácia a dva tri dni ticho z PL strany. Scenár je vždy rovnaký. Nič sa nedeje, ostalo to v rámci PL, vyriešime to. Neskôr korekcia vyjadrení a nahlásenie, že to mäso išlo len do 3 výrobní aj na Slovensku. Prejde deň, dva a zistí sa, že ani to zas nebola úplná pravda. Zrazu vidíme, že to mäso nie je len tam, ale je aj v školských jedálňach a reštauráciách. Presne v tých istých jedálňach, ktoré varia obedy zadarmo pre naše, moje , tvoje deti. Koľko to trvá ? Nikto netuší. Koľko mäsa sa dostalo do obehu ? Nikto netuší. A tu začína mega škandál 2019.

  • Najskôr otázka národná :

Prečo štátne zariadenia nekupujú to pravé, chrumkavé a zdravé Slovenské mäso ? No lebo takého moc nie je. Vedia to všetci, len asi ministerky pôdohospodárstva a školstva asi nie. Tiež možno konečne aj predkladateľ zákona pochopí, že bez dostatočných zdrojov sa dosť ťažko varí. A ak aj, tak treba šetriť. Všade. Čiže to vysvetľuje, prečo nakupujú aj štátne inštitúcie z PL zdrojov.

  • Teraz otázky odborné :
  • Ak existuje veterinár na farme, ktorý bez emócie a zodpovednosti povolí spracovanie "divného" zvieraťa na bitúnku, prečo si myslíme, že ho liečil drahými antibiotikami ? 
  • Ak ho neliečil, prečo sme prikázali rozsiahle vyšetrovanie mäsa na prítomnosť antibiotík ?
  • Máme predsa systém nahlasovanie zásielok živočíšneho pôvodu z krajín EÚ na Slovensko. Ak funguje, prečo sa tvárime, že netušíme či je mäso na našom trhu ?

VINNÍCI

Farmár, ktorý nedostatočne zabezpečil starostlivosť o zvieratá v priamej vine. Prečo sme okamžite nespochybnili veterinárny dozor nad stavom hospodárskych zvierat v PL ? Argument máme. Niekto predsa systematicky monitoruje stav zvierat. Presne taký istý úrad, ako naša ŠVPS. Poliaci tvrdia to isté, čo my. Naše chovy sú pod neustálym dozorom. To asi sú. Ale pod dozorom koho ? Máme prvý, relevantný dôvod a argument pre EK spochybniť výkon dozoru v PL

Dozorujúci veterinár. na farme, ktorý povolil porazenie takéhoto zvierať. Nie je predsa pochyby o tom, že porušil všetky kódexy aj správnu prax. Máme druhý argument pre EK. Náznak rozsiahlej korupcie v základnom dozore nad zdravím zvierat.

Dozorujúci veterinár na bitúnku. Prepáčte mi za úlet emócie, ale tento človek musí trpieť diagnózou minimálne debility. Máme tretí a jasný argument pre EK ktorý spochybňuje existenciu a účinnosť kontroly živočíšnej výroby a výroby potravín na území PL.

Poľský šéf veteriny, ktorý mal okamžite po zverejnení všetko nahlásiť do RASFF, prečo tak neurobil ? Práve toto nahlásenie by okamžite spustilo vo všetkých členských štátoch vyšetrovanie. Máme štvrtý a zásadný argument pre EK o úmyselnom konaní.

Náš národný orgán dozoru, ktorý roky podceňuje skutkový stav. Nie je jeho úloha kontrolovať kolegu v PL, ale jeho zásadná úloha je identifikovať riziko. Toto predsa nie je prvý škandál. Ako sme zabezpečili ochranu spotrebiteľa ? Aké nové činnosti, systémy sme navrhli ? Žiadne. 

Ministerstvo pôdohospodárstva SR, ktorý je zástupca SR v rade ministrov v rámci EÚ. Kedy sme do bodu programu dali návrh riešenia ? Nikdy, lebo o riziku nevieme, alebo nechceme vedieť. A Ak aj o ňom vieme, nič s ním nerobíme. Presne toto nám vyčítala EK v audite výkonu štátneho dozoru.

Uznávam, som veľkým kritikom stavu nášho agro sektoru, to som nikdy netajil. Sem tam som osobný, sem tam sarkastický. Dnes však skutočne osobám a inštitúciám zodpovedným za bezpečnosť potravín  a ochranu života a zdravia spotrebiteľov nezávidím. 

Vážení, svojou dlhodobou nečinnosťou a politickými hrami v oblasti kontroly bezpečnosti potravín ste to dostali tam, kde to dnes vidíte. Ak ste veriaci, modlite sa. Modlite sa, aby sa nikomu nič nestalo. Ak veriaci nie ste, modlite sa tiež.

Lebo to je to jediné, čo dnes môžete skutočne spraviť. A okrem toho modlenia, čo tak žiadať EK o predbežný zákaz vývozu hovädzieho mäsa z PL, kým sa kauza nedošetrí ? Vznikne taký tlak na PL autority, že pohnú zadkom a celej EÚ bude zle z toho, čo vypláva na povrch. Tiež ale bude zle tomu, kto tvrdí, že tu máme mäsa dosť. Okamžite po zákaze vývozu sa jasne ukáže, koľko a akého mäsa my tu naozaj máme. Uznávam, je to pre MPaRV neriešiteľná situácia. Dajte dnes politiku bokom a ochraňujte zdravie spotrebiteľa, prosím !

1.2.2019 o 13,00 mala TB ministerka Matečná a ministerka Lubyová. Záver týchto dvoch expertiek zo SNS je ten, že zodpovedný  za ohrozenie zdravia našich detí je vlastne starosta, zriaďovateľ, vedúci jedálne, kuchár a okrem vypracovania nejakých doporučení a iných blábolov už viac robiť nemôžu. Zakážte to mäso s pečiatkou PL a prestaňte klamať ! Ja skutočne obdivujem kde sa nachádza miera seba reflexie u týchto dvoch dám.

Dívať sa na to, ako tu tečie hnus z chorých zvierat a nič neurobiť, to už chce ozaj odborníka, hrdého a slušného. ...

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Keď sa Sulík s Kollárom hádajú, kto má viac zdravého rozumu

Dovolávanie sa zdravého rozumu je ukážkový populizmus.


Už ste čítali?