Opäť nebezpečná hydina z Čiech? Nevadí, hlavne ju dlho povarte!

Autor: Martin Ondráš | 18.6.2019 o 21:42 | (upravené 18.6.2019 o 21:48) Karma článku: 10,05 | Prečítané:  6268x

Slovenskom otriasla ďalšia potravinová kauza. Riešenie? Žiadne. Vraj sa nedá nič robiť. Laboratórne výsledky 6.6.2019 a my 18.6.2019 plačeme nad rozliatym mliekom.

  • Hydinové mäso v ktorom sa zistila prítomnosť salmonelózy - pôvod zásielky CZ

Riešenie? Žiadne. Tovar sa predal, predpokladá sa, že bol skonzumovaný. Do toho vojde jemná informácia, ktorá má upokojiť. Ak sa mäso dostatočne tepelne upraví, žiadne riziko nehrozí. Úžasné, kam sme dokázali dostať ochranu spotrebiteľa. Prečo sa zrazu mlčí o tom, kto tovar dodal?

Trochu si osviežime pamäť - Kauza Poľského bitúnku

  • 29.1.2019 - Zverejnenie videa
  • 30.1.2019 - Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky nebola do súčasnej doby úradne informovaná
  • 30.1.2019 - Štátna veterinárna a potravinová správa Slovenskej republiky dostala oznámenie cez Systém rýchleho varovania od poľských kontrolných orgánov. Zatiaľ bolo zistené, že mäso zo zvierat zabitých v období 10.– 14.1.2019 nebolo v čerstvom stave dodané do iných členských štátov.
  • 30.1.2019 - Štátna veterinárna a potravinová správa dostala oznámenie, že hovädzie mäso bolo dodané do troch prevádzok v Slovenskej republike
  • 31.1.2019 - Prostredníctvom systému rýchleho varovania sme dňa 31.1.2019 dostali informáciu o ďalších dodávkach hovädzieho mäsa na územie SR

No a potom sme sa dozvedeli, že mäso, ktoré najskôr vraj nebolo dodané do žiadnej členskej krajiny EÚ, vlastne dodané bolo a nie len ku nám, ale nám to nejak ušlo, lebo naše úrady vraj ani len netušia nič o zásielkách. Kým politické špičky hľadali odpoveď na otázku, čo sa vlastne stalo, stihlo sa to mäso distribuovať do školských jedální a iných podnikov verejného stravovania. Nestretlo sa to s pozitívnym ohlasom verejnosti, tak to neskôr hlavný hygienik poprel a z 30 jedální urobil 3. To sa zas nepáčilo ministerke Matečnej a hlavný veterinár opäť potvrdil pôvodný počet reštaurácií a jedální na 30.

  • 18.6.2019 - Do dnešného dňa nie je zrejmejšie nič viac, ako to, čo bolo zrejmé už 31.1.2019. Absolútne chýba zásadná informácia a tá predstavuje skutočnú identifikáciu hrozby pre spotrebiteľa. Celkovú identifikáciu objemu mäsa, presnú špecifikáciu tých podnikov, kde došlo k jeho konzumácii. Toto všetko spotrebiteľ potrebuje, ale nedostal. Veď načo?

Pamätáte si prečo ministerka Matečná nariadila mimoriadne opatrenie? ÁNO, salmonelóza v hov. mäse. Bolo síce z krajiny pôvodu PL, ale zásielka mala krajinu pôvodu CZ, nie PL. Mimoriadne opatrenie však bolo platné pre PL, nie pre CZ - genialita SNS

Prečo? Treba položiť otázku pani ministerke, kto je najväčší importér PL surovín a potravín do Čiech a následný re-exportér na Slovensko. Presne ten istý človek, ktorý drží majoritu veľkých pekární a hydinární na Slovensku. No a presne ten istý človek má neustále problémy s prítomnosťou salmonelózy. Nie je to ani prvý krát a ani posledný. A nie je to len u nás. Tento človek je jednoducho našim zákonom chránený, musí byť.

  • Ale to nám nestačí, my prepisujeme, každou novou kauzou, pravidlá potravinovej bezpečnosti Slovenska.

Základné pravidlá, ktoré platili, už neplatia. Dnes stačí, že niekto oznámi, že treba mäso riadne tepelne upraviť a vlastne vraj žiadne riziko nehrozí. Takže to, že krava mala ísť do kafilérie a nie na trh, nevadí - poriadne tepelne upraviť a riziko neexistuje vlastne sa môžu kľudne porážať staré a choré kravy. Salmonelóza je zásadný problém s hygienou výroby a dodržiavania správnej výrobnej praxe, nevadí - poriadne tepelne upraviť, dlho, dlho povariť a riziko nehrozí.

Prepáčte, ale toto už je tak za hranicou, že sa skutočne čudujem každému, kto za bezpečnosť  potravín nesie zákonnú zodpovednosť. Politikom sa nečudujem to, čo tu predvádzajú na dennej báze už nie je ani zábavné ani zaujímavé. Rozprávať hlúposti, ktoré pramenia zásadne z hlbokej nevedomosti, ok dá sa to pochopiť, je to bohužiaľ tá "naša" politika. Niesť ale priamu zodpovednosť za ochranu života a zdravia celej Slovenskej populácie spotrebiteľov, vrátane tých, ktorí sú najzraniteľnejší a vyjadriť sa, že mäso sa asi stihlo skonzumovať, čo už, hádam sa nič nestane, hlavne dobre povariť!

Na toto nepotrebujeme ani ministerstvo pôdohospodárstva a ani jemu podriadené organizácie. Aj tak nič neurobia, tak sa aspoň ušetrí. Dávam návrh geniálnemu predsedovi NR SR a zároveň vodcovi jednej záujmovej s.r.o. s názvom SNS, nech zruší ministerku Matečnú aj s celým jej ministerstvom, nech zruší všetky podriadené inštitúcie a za úsporu cca 500-800 mil Eur/ročne nech realizuje tie svoje ekonomické hádanky. Zabije tým 2 muchy jednou ranou. Ten, kto je zo zákona zodpovedný za ochranu trhu a nerobí to, je jednoducho nadbytočný a zbytočný. Bude to voličsky príjemné a takýto rázny škrt určite prinesie nejaké to % v preferenciách. No a 800 mil tiež už je slušný balík. Možno by predsa  vyšiel aspoň jeden MiG z Ruskej federácie?

Vážení spotrebitelia, nakoľko to zodpovedné organizácie nejak nezvládajú, dovolím si pár poznámok:

  • je extrémne teplo a ja si dovolím upozorniť, dbajte extrémne na dodržiavanie teplotného reťazca. Ak nakupujete chladené výrobky vrátane akéhokoľvek čerstvého mäsa, používajte  na prevoz tovaru "nachladené" termotašky ideálne však namrazené autochladničky. A snažte sa čo najviac skrátiť dobu, ktorú je akákoľvek potravina mimo chladničky.
  • Ak prídete domov, čo najrýchlejšie preneste tovar, ktorý podlieha chladeniu do chladničky. Pri prenose si pohmatom zistíte, či je mäso stále citeľne chladné. Ak nie je, došlo k jeho prehriatiu a rôzne procesy už začali a sú nevratné. Určenú dobu spotreby si skráťte na 1/2 a mäso doporučujem čo najskôr skonzumovať a zaradiť do prípravy takého pokrmu, kde sa používa dlhšie vysoká teplota. Takéto mäso nie je vhodné ani na gril ani nikde, kde nie je dlhodobo vystavené vysokej teplote, ideálne pečenie. Pri spracovaní sledujte, či nemá zvláštnu "vôňu" či farbu. Ak áno, nejedzte to.
  • Extrémny pozor dajte na všetky potraviny, ktoré obsahujú čerstvé vajíčka a rôzne omáčky typu majonéza a pod. Moja rada je, aby ste to v tomto extrémnom teple absolútne vylúčili z nákupov, kde cesta z obchodu domov trvá dlhšie ako 10-15 min.
  • pri manipulácii s mäsom, zeleninou či vajíčkami, dbajte prosím zvýšenú pozornosť na hygienu rúk. Umytie rúk pod vodou, ktorá má správnu teplotu a za kombinácie správneho dezinfekčného prostriedku docielite minimalizáciu potenciálnej hrozby. Ako pri manipulácii s potravinami, tak pri príprave jedla.

Všetky tieto rady síce nevyriešia problém, ktoré má pán veľkopodnikateľ v CZ a ani Vás nedokážu ochrániť, na to tu sú naše nefunkčné inštitúcie, ale určite Vám minimalizujú riziko, ktoré je už samo o sebe kritické a alarmujúce.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

Kresliči na súdoch musia prácu zvládnuť, aj keby viseli za nohy zo stropu

V Spojených štátoch má kreslenie na súde tradíciu, na Slovensku to tak nie je.

Dobré ráno

Dobré ráno: Koľko rokov väzenia môžu dostať Kočner s Ruskom

O čo ide v kauze zmenky televízie Markíza.

Rusko spochybňuje účtovníctvo, Kočner žiada presun procesu

Mika zmenky poprel. Podľa Ruska to nie je podstatné.


Už ste čítali?