Načítavam moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Ako priemerná žatva môže za zvýšenie cien pečiva. (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku


Hodnoť

Bol som v

Rakusku pred 2 tyzdnami. Ta ista zemla v supermarkete co u nas stoji 11 c tam stala 24. Obycajny rozok u nas stal v supermarkete pred 5 rokmi aj 4 c a dnes 9. Podla mna je to aj cenova politika obchodnikov na konecne ceny a nielen pekarov. Ked sa cena muky v podstate nemeni tak rozok by za kratky cas nemal zdvojnasobit. Niektore sukro.ne pekarne uz idu s rozkom na 9 c a cakam na buduci rok magickych 10 c. Cena psenice na to nema ziadny vplyv.
 

tiborsa

Cena pšenice zásadný vplyv na cenu pečiva skutočne nemá, súhlasím. Musela by mať výkyv 100% a to nemá. Väčší dosah majú nezmyselné sociálne balíčky. Počítajte som mnou. Ak farmár zamestnáva ľudí a dopadne na neho povinnosť Dankových poukazov, neskôr minimálneho dôchodku, do toho zákonom stanovená mzda, do toho odvody a príplatky, musí zarobiť v priemere viac o 20-30%. To je prvý dôvod, potom idú energie, pohonné hmoty, lízing strojov, chémia, osivá a to všetko zdražie tiež, všade sú totiž zamestnanci. Takže potom do toho vstúpia mlyny, tiež majú vyššie náklady a musia cenu zdvihnúť o rovnakých 20-30%, potom baliarne, sklady, preprava a ďalších 20-30%, potom pekári, ďalších 20-30% no a obchodníci tiež majú zamestnancov, svietia, chladia, čiže finálnych 20-30%. Spočítajte do spolu a máte dôvod.
 

Vo

Vsetkom mas prvddu len som za zlakol ze to k nam doje
 

a ta ista zemla

stoji v irl minimalne 35 centov, ale myslim ze skor 45,
Ceny potravin su deformovane a radsej ani nerozmyslam nad tym, ako je mozne ze Irske hovadzie a maslo je predajne v USA...
 
Hodnoť

 

mali by sa pekári dohodnúť a piecť od pondelka do piatka cez deň.. a vláda nech si príplatky niekam strčí.. utrpeli by sme my spotrebitelia ale ja by som ich pochopil..
 

možno by sme neutrpeli ..

pár dní som brigádoval v košickej veľkej Pekárni, tam je taká (nad- ?)produkcia pečiva a chleba že týždenne šli 2 plne naložené návesy kamiónov so suchým a vráteným pečivom do :
spaľovne.
... ak by neak šlo znížiť ušetriť na takomto plytvaní aj by stačilo menej smien, či kratšie smeny alebo by bol menší dopyt po brigádnikoch
+ som si všimol že sa dosť plytvá fóliovým obalovým materiálom, veľmi tenkými gumenými rukavicami, za smenu ich 1 človek zlikviduje viacero, jednorazové (na 1 smenu) ochranné čiapky z plastu aby do pečiva nepadali vlasy, jednorazové plášte pre brigádnikov, ktorí nemajú vlastné predpísané oblečenie
 
Hodnoť

PREBYTOČNÁ PŠENICA ?

v celom kontexte je to zavádzajúce a neodborné. Prebytočná je preto, lebo sme zrušili živočíšnu výrobu a zavrhli plánované poľnohospodárstvo a vynikajúcu stratégiu štátu - sebestačnosť vo výrobe potravín.
Nechránime nášho farmára ,mlynára, pekára ,mäsiara,občana, ale záujmy cudzieho kapitálu.
 

Bobrik

Aj ste stihli clanok docitat alebo ide len o kritiku? Od zaciatku tvrdim,ze prebytocna je pre absenciu riadneho planovania a strategie statu co chce a preco to chce. Ak by sme totiz mali plan, nevyrabali by sme nieco, co nikto nepotrebuje. Ak chce niekto pestovat psenicu a potom ju predat do rakuskej spalovne, nech sa paci, ale bez dotacie a bez podpory. Viete mi aj vymenovat v com je moj clanok zavadzajuci ? Rad si to totiz precitam
 
Hodnoť

Bez ohľadu na dotácie.

Keď nezasejeme, nebudeme mať.
Keď nechováme, už nemáme.
Obnova živočíšnej výroby bude dlhodobý proces a ani zvieratá sa len z peňazí nenažerú.
 

Bobrík

Ked nezasejeme, nebudeme mať. Súhlasím. Stačilo zasiať 200 tis ha a mali by sme dosť
Keď nechováme, nepotrebujeme siať na výrobu krmív, tak nejak, nie ?

Obnova živočíšnej výroby potrvá presne toľko ako trvá jeden výkrmný cyklus. Tu je nejaký plán na obnovu živočíšnej výroby, ked sme zasiali o 120% viac ako skutočne dokážeme spotrebovať?
 
Hodnoť

 

na západ od nás markety odvezú do spaľovní pečiva ktorá sa rovná spotrebe Španielska.. je to len o tom aby zákazník aj chvíľu pred zatvorením kúpil čerstvé, teplé pečivo.. u nás markety tak neplytvajú alebo my spotrebitelia tu niesme až tak rozmaznaný..

samozrejme spotrebiteľ keď si kúpi pečivo tak v cene je aj to odvezené do spaľovne.. pre nás z dediny kde sa vždy niečo chovalo je to nepochopiteľné že to niekde neskŕmia..

asi by mal mať každý market nejaký chov čo skonzumuje nepredané pečivo a aj niektoré potraviny po záruke..
 
Hodnoť

Martin ,nie.

Keby sme nezasiali , nemali by sme dnes 1,2 mil.t pšenice na predaj.
Keby sme mali plné maštale ,a nevyzabíjali dobytok, nemuseli by sme dnes živočíšne produkty dovážať.
Nebolo to múdre rozhodnutie. Bolo to rozhodnutie ekonómov.
Ešte stále si pamätám čo je uzavretý obrat stáda a obnova živočíšnej výroby nepotrvá presne toľko ako trvá jeden výkrmný cyklus. Možno ste mali na mysli reprodukčný cyklus a to je podstatne dlhšie.
Nerozumiem tomu čo je ekonomický zisk, ale určite viem čo je čistá strata.
Čistá strata sú prázdne maštale a neobrobené polia.
Čistá strata je to, keď nezasejeme, nezoberieme úrodu a nechováme dobytok.
Najprv musíme dorobiť , potom môžme predávať.
Priemerná žatva naozaj nie je dôvod na zvýšenie cien pečiva.
 

Bobrík

Ale my nemáme na predaj 1,2 mil.t pšenice. My máme prebytok. Nikto ju nechce, len spaľovňa v Rakúsku. A to nie sme jediný producent, ktorý vyrobil prebytok. Prebytok zníži celú komoditnú cenu, nie len na prebytok, ale aj na pôvodne vypestované množstvo v celej EÚ. To by až taký problém nebol, keby sa zrazu neozvali hlasy, že za to môže EÚ, lebo sankcie voči Rusku a ešte že treba stratu vykompenzovať. To naozaj považujete za normálne, že niekto vyrobí stratu, lebo zle plánovanie, následne prebytok zmrští ceny, nie len pre prebytok, ale pre celý trh a potom sa obrátime na členské štáty aby túto stratu kompenzovali? To mi príde ako Hlava XXII a nie ako niečo normálne.
 


Najčítanejšie


  1. Andrej Vágner: Rybársky zväz už rok šikanuje dôchodcu - štát sa už rok nečinne prizerá 1 689
  2. Katarina Antenozio: Život s koronavírusom 1 572
  3. Mišo Šesták: Maďar naštval Rusa, Slovák na to doplatil 1 185
  4. Stanislav Martinčko: Páni, máme vás i toho dosť! 1 025
  5. Štefan Holý: Sulík - nová verzia Jána Ľuptáka? 867
  6. Anton Kovalčík: Sedeli dvaja kamaráti v krčme, 841
  7. INEKO: O (ne)hľadaní zdrojov s prstom v nose 816
  8. Pavel Weiss: Zmena volebného systému môže posilniť regióny 750
  9. Martin Borguľa: Zásobáreň pitnej vody v ohrození, my riešime vášne v parlamente 684
  10. DagmaRA Sarita Poliaková: Si ako tvoja mama, si ako tvoj otec 648

Rebríčky článkov


  1. Lukáš Baloga: Na koronavírus zatiaľ viac doplatili americké trhy. Avšak perspektíva Európy je horšia
  2. Michael Laitman: Tajomstvá čiernej diery
  3. Vladimír Bohm: Problém lídrov krajín, ktorý nemajú deti
  4. Martin Krištoff: Obavy z pandémie tlačia ceny ropy čoraz nižšie
  5. Ľubomír Šuška: Osvietenstvo I.
  6. Judita Vargová: Nefotím sa pri Kuciakovom dome
  7. Miroslav Židek: Úryvok z pripravovanej knihy "Symbol života":
  8. Dušan Seberíni: Lingvistické okienko - holokaust
  9. Jozef Legény: Budeme voliť v ďalších voľbách manifestačne?
  10. Matej Galo: Môj najlepší kandidát v parlamentných voľbách


Už ste čítali?